Krajane.cz | Austrálie - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk en
Osobní nástroje
Zobrazení

Vízum a pracovní povolení na Nový Zéland


Z Wiki

Přejít na: navigace, hledání

Obsah

Přicestování za účelem cestování

Turistické vízum

  • nemusí se žádat předem
  • dostane se na letišti
  • nic to nestojí
  • platnost 3 měsíce
  • zpravidla potřeba zpáteční letenka - poppř. letenka kamkoliv z Nového Zélandu během platnosti víza. Popř. stačí mít dostatek hotovosti a když tak koupit až na letišti na NZ.
  • můžou požadovat výpis z účtu (doporučuje se ca 1000 NZD na měsíc)
  • možnost prodloužení o max. další 3 měsíce. Více v článku "Extending a visitor visa": dol.govt.nz/...

Dokumenty ke stažení

Přicestování na Nový Zéland za účelem práce

Máte zájem o práci nebo studiu na Novém Zélandu? Pokud máte v úmyslu se zdržet déle než 3 měsíce, je potřeba zažádat online o Working Holiday Visa (WHS). Pro udělené WHS potřebujete splnit následující podmínky:

  • věkové rozmezi mezi 18 - 35 let (od 1.12.2011 změna místo 30ti do 35ti let)
  • zdravotní pojištění
  • dostatek hotovosti pro pobyt na NZ (4200 NZD)
  • rezervovanou zpáteční letenku (nebo dostatek financí na zpáteční letenku)
  • účastnit se WHS programu poprvé
  • přicestovat bez dětí
  • cestovní pas, platný minimálně 3 měsíce po plánovaném odjezdu
  • Platnost WHS víza?
    • Vízum na Nový Zéland platí jeden rok od vydání a od přicestování. Tzn. od dubna do jednoho roku můžete na něj na Nový Zéland vycestovat a od vstupu na Nový Zéland je pak platné jeden rok. Pokud tedy zažádáš o vízum v dubnu, musíš do dubna následujícího roku na vízum vycestovat a pak platí od vstupu na Nový Zéland další rok.
    • Po dobu platnosti víza můžete vycestovat, např. do Austrálie, na Fiji, atp.

Počet míst pro Čechy je každoročně omezen na přibližně 1200 míst a pro Slováky na 100 míst. WHS se udělují maximálně na 1 rok.

  • U jednoho zaměstnavatele můžete pracovat tak dlouho, na jak dlouho máte WH visa, tedy 1 rok (dříve 3 měsíce, POZOR změněno k lepšímu, není třeba hledat jiného zaměstnavatele!). Pokud budete za tuto dobu min. 3 měsíce pracovat v zemědělství, budete si moci prodloužit vízum o další 3 měsíce. Podle imigračního je možné na casual contract, tzn. na méně než 30 hodin týdně, možné pracovat u jednoho zaměstnavatele po celou dobu platnosti víza.
  • Na letišti potřebujete pas a poctivě vyplněnou "arrival card". Žádné potvrzení o 4200 NZD není potřeba.
  • Může se WHS vyřizovat i ze zahraničí (EU)? - Ano, poplatek se platí kreditkou a schválení přijde na email.

Czech Working Holiday Scheme - WHS pro Čechy

  • online žádost o pobyt, každý rok pro ca 1200 lidí z České Republiky. Někdy uvolní dalších pár stovek volných míst (prý kvůli špatnému přepočítání), jako např. 11.dubna 2013 dodatečně uvolněno dalších ca 300 míst pro Čechy. WHS viza pro rok 2014 byly otevřeny 5.3. a rozebrané za 70 minut.
  • Nové žádosti se začnou přijímat vždy 1.3. od 10:00 am NZ time a to až do vyčerpání kvóty (1200 míst za rok).
  • Více: immigration.govt.nz/... - online žádost pro Čechy
  • Přibližný počet volných WHS míst pro Čechy najdete tady: immigration.govt.nz/... (aktualizace probíhá několikrát za měsíc). Po vyčerpání míst se můžou po přepočítání objevit ještě nějaké volné místa.
  • VZOR: trénovat můžete např. na německých žádostech

Slovak Working Holiday Scheme - WHS pro Slováky

  • Ziskanie WHS je pre Slovaka "o drzku", priprav sa ze minutu po spusteni kvoty uz musis vypisovat udaje do formulara, tych 100 miest je sialene malo. Víza bývají pryč za ca 20 minut!
  • Urcite to neries cez nejaku agenturu, kedze tie slovenske, ktore sa tym zaoberaju, beru okolo 60€ len zato vypisovanie, ktore mozes spravit aj ty. Ziadne miesta nemaju garantovane, a ak viza nedostanes tak ti tych 60€ nevratia samozrejme.
  • online žádost o pobyt, každý rok pro ca 100 lidí ze Slovenska
  • Momentálně jsou všechny udělené a nové žádosti se začnou přijímat vždy od 17.4.
  • Více: immigration.govt.nz/... - online žádost
  • Přibližný počet volných WHS míst pro Slováky najdete tady: immigration.govt.nz/...
  • Zmluva medzi Novým Zélandom a Slovenskou republikou o programe pracovnej dovolenky - foreign.gov.sk/...
  • VZOR: trénovat můžete např. na německých žádostech

Trvalé přistěhování za účelem práce a získání trvalého pobytu na Novém Zélandu

Pokud chcete přicestovat a zůstat dlouhodobě, máte taky několik možností jak získat pracovní povolení:

Skilled migrant category

  • Pokud chcete přicestovat a zůstat dlouhodobě, je pro vás vhodnější "skilled migrant"
  • Více: immigration.govt.nz/...

Work to residence

  • Pro ty, kteří mají takový obor, který je na Novém Zélandu žádaný, našli si zaměstnavatele a nebo mají talent na sport a nebo umění.
  • Nejdůležitější je tedy najít dobrého zaměstnavatele, který má trpělivost a ochotu vše vyplnit.
  • Je třeba vyplnit formulář INZ 1015. Ke stažení tady: immigration.govt.nz/...
  • Po dvou letech můžete požádat o trvalý pobyt na Novém Zélandu přes "residence from work visa".
  • Více: immigration.govt.nz/...

Residence from work

  • Pro ty, kteří už pracují na Novém Zélandu s "work to residence visa" a chtějí zůstat dlouhodobě a požádat o trvalý pobyt.

Long Term Business Visa (LTBV) - podnikání

  • Nejdřív dostanete vízum na 9 měsíců. Po založení živnosti můžete prodloužit na další 3 roky.
  • Podmínky: immigration.govt.nz/...

Kombinace více víz

Zpravidla kombinace turistického víza a na místě si najít zaměstnavatele a požádat o jiné vízum. Teoreticky za určitých podmínek možné, ovšem s sebou nese určitá rizika deportace, takže pozor. Stalo se, že už Čechy právě z tohoto důvodu deportovali už na letišti. Není možné na imigračním říct, že jste přicestovali jako turista a pak si chcete zažádat o pracovní vízum. Zpáteční letenka u turistického víza musí být na max. 3 měsíce. Není možné mít tedy zpáteční letenku na 5 měsíců a přiletět jako turista, zde je jasné, že se chcete zdržet déle.

  • Pokud jsou již např. WHS víza obsazená, můžete např. v únoru vycestovat na turistické vízum a dále si najít zaměstnavatele, který pomůže a zaručí se za skilled employment. Nevýhoda: potřebujete aktuální zdravotní vyšetření, které na NZ něco stojí. Pravděpodobně vám propadne zpáteční letenka.
  • Je možné taky přicestovat na turistické vízum. Na místě zažádat o dočasné vízum pro práci v zemědělství.
  • Po přicestování na turistické vízum si můžete najít zaměstnavatele a požádat o trvalé pracovní vízum.
  • Pozor, náklady jsou hodně větší. Např. medical check a X-Ray vyjde na ca 400NZD!
  • Dále bude třeba nová zpáteční letenka která prodloužením víza propadne, další náklady navíc!

Zdravotní prohlídka

  • V tomto seznamu najdete asi 7 českých doktorů (především z Prahy), u kterých si můžete udělat celkovou zdravotní prohlídku. Zmínění doktoři spolupracují s emigračním Nového Zélandu.

tady Jednoduše dejte vyhledat "czech republic"

Dočasná práce na NZ

Essential Skills - Work Visa

Zaměstnavatel musí nejdřív inzerovat volnou pozici pro místní - tj na úřadu práce, inzertních webech, novinách. Inzerci musí doložit kopií a s tím, kolik lidí se na dané místo na kterou potřebuje Tebe přihlásilo. Zaměstnavatel vyřizuje tedy vše za Tebe.

  • Více: www.immigration.govt.nz

Studentské vízum

  • Pokud se chystáte na Nový Zéland za účelem studia
  • Můžete taky pracovat na částečný úvazek (20 hodin za týden)
  • Více info: immigration.govt.nz/...

Study to Work

  • Více: www.immigration.govt.nz

Dokumenty ke stažení a vyplnění

Police certificate - výpis z Rejstříku trestů

Prodloužení víza

Prodloužení turistického víza

Existuje několik možností:

  • výlet do Austrálie a zpátky
  • možnost prodloužení o max. další 3 měsíce. Více v článku "Extending a visitor visa": dol.govt.nz/...

WHS víza

Prodloužit lze vízum o tři měsíce. Na nejbližším imigračním vyplníš formuláře, dodáš dvě pasové fotky, pas a cca 160 dolarů. Dále to trvá asi měsíc, než dají vědět, jestli vízum prodloužili, nebo ne.

Předrezervace pracovního víza

Nic takoveho jako předrezervace pracovního víza neexistuje. Možná na to lákají agentury, aby z vás vylákali peníze. Před pár lety to agenturám ještě vycházelo, když se víza rozebraly za několik týdnů, tak vám v té době o vízum zažádali, ale v posledních pár letech bývají víza pryč v řádu několika minut, takže vám nikdo nezaručí, že vízum dostanete.

Spoléhejte se tedy při žádosti o vízum vždy na svoji žádost.

Pokud chcete zadávání žádosti natrénovat, můžete zkusit např. německé stránky, kde je žádost permanentně otevřená.

Co můžete přivézt?



Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | NovyZeland.co.nz © 2014
Stránky krajanů o životě na Novém Zélandu. O životě, práci, srazech a akcích, zábavě, ubytování, studiu, kultuře. Užitečné články, diskuze, galerie, seznamka, inzerce práce a bydlení a spoustu užitečných a aktuálních informací o životě české a slovenké komunity na NZ.

Odkazy